Hodowla drobiu w Polsce

Czym jest drób? Drób stanowią udomowione ptaki. Takie udomowione ptactwo hoduje się głównie w celach konsumpcyjnych, a więc na mięso i jaja. Ale także z ptactwa pozyskuje się pierze. Hodowla drobiu obejmuje nie tylko kury, ale także gęsi, kaczki, indyki, perliczki, a nawet gołębie.

Ferma drobiu najczęściej produkuje jeden gatunek ptaków. Lecz praktycznie może odbywać się w niej hodowla drobiu zróżnicowanego, a szczególnie wtedy, gdy jest to mała ferma. Trzeba także dodać, że do drobiu zalicza się także dzikie ptactwo, którego mięso po dokładnym zbadaniu przez weterynarza czasem podawane jest na stoły. Warto wiedzieć, że największym producentem drobiu na świecie są Chiny. Przodują one pod tym względem, jak i pod wieloma innymi w produkcji światowej. Ale Polska też ma się czym pochwalić, gdyż jest największym w Europie producentem drobiu. Rozwój drobiarstwa wpływa także na zmiany w hodowli.

Wciąż modernizowane są bazy hodowlane, surowcowe i przetwórcze. Taki postęp jest konieczny z dwóch powodów. Pierwszym z nich jest rywalizacja, o zbyt na rynkach światowych. A drugim rosnące wymagania ze strony konsumentów dotyczące jakości oferowanych wyrobów drobiarskich. Wielu zastanawia się, czy hodowla drobiu jest opłacalna? Pewnie tak skoro nieustannie wzrasta, bo istnieje zapotrzebowanie na ten produkt. Możliwy jest również indywidualny sposób zaopatrywania swojego gospodarstwa domowego w produkty drobiowe.

Taki chów ściółkowy kur jest w wielu przypadkach praktykowany. W naszym polskim meny często gości drób. Spożywamy go dużo, gdyż można przygotować go na różne sposoby i podawać praktycznie ze wszystkimi dodatkami. A poza tym jest zdrowszy od innych mięs, bo zawiera więcej od nich wartości odżywczych.

Więcej informacji na stronie http://ferma-kazmierczak.pl