Metody krzyżowania towarowego – rodzaje nasienia i wartość hodowlana

Obecnie coraz rzadziej krzyżuje się bydło w sposób naturalny. Jest to nieopłacalne i mniej bezpieczne. Buhaj, który naturalnie pokrywa krowę, może przenieść do jej organizmu bakterie, wirusy, a dodatkowo może dojść w czasie kopulacji do uszczerbku na zdrowiu zarówno krowy jak i buhaja.

Sztuczna inseminacja i badanie nasienia buhaja w celu krzyżowania towarowego

towarowe krzyżowanie bydłaW momencie ejakulacji następuje tzw. pchnięcie ejakulacyjne. Wtedy kończyny tylne buhaja są maksymalnie rozwarte. Buhaj opiera się na krowie. Jest to niebezpieczne nie tylko dla krowy, która może zostać pokaleczona, ale również dla buhaja – nierzadko zdarzają się problemy ortopedyczne tj. zwichnięcia, złamania i inne. Buhaj może nawet złamać miednicę krowy ciężarek swojego ciała. Dlatego częściej korzysta się ze sztucznej inseminacji, która jest metodą łatwą i szybką. Nasienie przechowywane jest w odpowiednich warunkach, czyli w ciekłym azocie. To zwiększa przeżywalność plemników. Wykorzystuje się różne rodzaje nasienia w zależności od tego, czego oczekuje rolnik. Najtańsze na rynku jest nasienie konwencjonalne. Takie towarowe krzyżowanie bydła ma na celu osiągnięcie konkretnych cech wśród potomstwa. Dlatego wcześniej sprawdza się wartość hodowlaną buhaja, od którego pobierane było nasienie. Jeśli wartość hodowlana buhaja jest wysoka, nasienie jest droższe, ale buhaj przekaże swoje cechy na potomstwo. Mogą to być takie cechy jak mleczność czy mięsność. Wiele zależy od konkretnej rasy. Rasy można między sobą krzyżować. W Polsce bydło hodowane jest zarówno do produkcji mleka jak i na mięso (bydło rzeźne).

Są też rasy mleczno-mięsne (z naciskiem na produkcję mleka) i mięsno-mleczne (z naciskiem na produkcję mięsa – wysoka wartość rzeźna). Właśnie dlatego wybór nasienia jest tak ważny, jeśli chodzi o krzyżowanie bydła. Im lepsze nasienie tym wyższa wartość hodowlana.