Żywienie bydła z wozu paszowego

Dzisiaj przyjrzymy się kolejnemu ważnemu aspektowi hodowli bydła. To niezwykłe, jak wieloczynnikowym zagadnieniem jest osiąganie wysokiej produkcyjności . Poza zdrowiem samych zwierząt , odpowiedniej jakości genetyką stada, właściwych warunków zootechnicznych należy zwrócić uwagę przede wszystkim na dietę. Nie bez powodu niektórzy hodowcy mówią, że mleko powstaje w żwaczu, a nie w wymieniu.

Wpływ żywienia bydła TMRem na produkcję mleka

paszowozy do TMRPierwszą rzeczą, na którą trzeba zwrócić uwagę to czystość paszy. To oczywiste, że nie może być ona zanieczyszczona piaskiem, pyłem, pleśnią czy szronem. Wszelki bród zaburza florę bakteryjną przewodu pokarmowego oraz zmniejsza strawność i smakowitość. Drugą ważną kwestią jest zbilansowanie diety. Musi być ona różnorodna. Chociaż osiągnięcie wysokiej produkcyjności nie jest możliwe bez paszy treściwej to nie należy zaniedbywać objętościowej. Poza dużą ilością białka krowa potrzebuje również włókna jako głównego źródła energii. Bardzo popularna jest pasza pełnoporcjowa spełniająca wszystkie potrzeby bydła mlecznego. Dobrej jakości paszowozy do TMR pozwalają na wymieszanie wielu składników takich jak siano, sianokiszonka, kiszona kukurydza i dodatki paszowe dzięki czemu zwierze pobiera całość pokarmu a nie tylko najbardziej smakowite elementy. Dlatego maszyna ta powinna być obowiązkowym elementem nowoczesnego gospodarstwa rolnego. Mało kto zwraca uwagę na to w jakim okresie wzrostu jest pobierana pasza i na jakiej ziemi rośnie. Należy dobrać te parametry lub odpowiednio nawozić i ewentualnie wapnować glebę w celu zoptymalizowania składu pozyskanej paszy. Do tego dochodzi jej przechowywanie. Pokarm dla zwierząt powinien być trudno dostępny dla szkodników sanitarnych owadów oraz patogennych mikroorganizmów.

W każdej produkcji zwierzęcej żywienie jest najważniejszym czynnikiem. Gospodarz ponosi największe koszta produkcji właśnie na ten cel lecz odpowiednie zaplanowanie diety zwraca się dobrą jakością życia zwierząt i poprawieniem wskaźników produkcyjności.